woensdag 6 januari 2010

volkoren - tarwebrood






























1/2 om 1/2 4 halve of 2 hele broden







INGREDIËNTEN
560 gram bloem
560 gram volkorenmeel
1 1/2 - 2 eetlepels droge gist ( naar behoefte)
2 - 4 eetlepels gluten (naar behoefte)
6 eetlepels broodcreme
3 theelepels mout
2 theelepes basterd
50 gram boter
5 theelepels zout
630 - 640 gram lauw water
--------------------------------------------------------------------
Meng alle ingredienten ca. 10 minuten in de mengmachine.
Daarna met de afkneden tot een soepel deeg.
Verdelen in 4 gelijke stukken van ca. 490-500 gram ( of 2 gelijke stukken voor 2 hele broden.
Opbollen en in de rijskast 10 tot 15 minuten laten rijzen ( rijstkast temp.25 - 30 graden)
Daarna oppunten.
Ca. 15 tot 20 minuten puntrijs.
Bussen invetten met zonnebloem olie.
Broden opmaken en de bussen plaatsen.
Busrijs ca. 45 - 60 minuten.
Bespuiten met water voor stoom in de oven.
Oven voorverwarmen op 230 graden en afbakken op 200 graden.
Baktijd ca. 30 - 35 minuten.
Na het bakken de broden direct lossen, en evetueel bestrijken met wieks of water.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Peter mag ik je vragen waar je broodcreme vandaan haalt? en wat wieks is?wiekse witte(bier?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O sorry peter heb je blog toegevoegd aan de reader en toen kwam ik je uitleg over wieks tegen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen