maandag 4 januari 2010

weihnachtstollen 2 stuks
















INGREDIËNTEN
500 gram bloem 100%
50 gram gist = 16 gram droge gist 10%
10 gram zout 2%
30 gram basterd suiker 6%
100 gram margarine of boter 20%
25 gram melkpoeder 5%
ca. 235 gram water 47%
-------------------------------------------------------------------
VULLING
400 gram rozijnen (wassen en uitzoeken) 80%
10 gram citroenrasp 2%
-------------------------------------------------------------------
140 gram spijs
5 gram citroenrasp
-------------------------------------------------------------------
Afweeggewicht 662 gram per stuk

Het deeg moet soepel zijn maar beslist niet te slap.
Eerst wordt een zetsel gemaakt van het vocht, een deel van de bloem,de gist en de suiker.
Dit ca. 15 minuten laten rijzen, daarna het deeg normaal afwerken.
Daarna een rijstijd van ca. 20 tot 25 minuten, de vulling er doorwerken, direct verdelen en heel mooi glad oppunten, zonder scheuren.
Nu een rijstijd van ca. 15 minuten, daarna met een rolstok uitrollen en de spijspil opleggen en dubbel vouwen. Voor het dubbelvouwen een stofje bloem gebruiken.
Strijken met ei.
De sluiting niet raken, kort rijzen en daarna afbakken.
Oven temp. 200 C Afbakken op 190 C
Baktijd ca. 30 minuten.
Eventueel direct na het bakken boteren.
Met poedersuiker bestrooien.

bron : een recept uit een oud schoolboekje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten