INGREDIENTEN
700 gram gebroken rogge
200 gram roggemeel
50 gram roggebloem
50 gram tarwebloem
2 eetlepels dadelstroop
10 gram zout
700 gram HEET water
ca. 250 gram water
tarwe zemelen
BENODIGHEDEN
plastic kuip ( afwasteiltje )
houten lepel
2 aluminium bakken formaat 20,3 x13,8 4,5 cm ( merk DEPA , vekrijgbaar bij de
MAKRO of verpakkings groothandel )
2 vel aluminiumfolie formaat 30 x 34 cm
BEREIDINGSWIJZE
Doe de gebroken rogge in de kuip en voeg het HETE water ( bijna kokend ) toe.
Meng dit met een houten lepel goed doorelkaar.
Denk de kom af en laat dit 2 uur rusten.
De gebroken rogge kan nu het vocht opnemen, ( zeer belangrijk ,hier wordt de
rogge zacht van )
Voeg hierna het roggemeel,roggebloem en de tarwebloem plus de dadelstroop ,
zout en de rest van het water toe .
LET OP : de toevoeging van het water is een gevoels kwestie en is afhankelijk
voor hoe zacht het brood moet worden.
Dit alles even flink kneden en daarna vormen ten grote van de aluminiumvormen
De 2 deegstukken nu door zemelen halen zodat er aan alle kanten ruim zemelen
zitten.
Doe de deegstukken in de vormen en sluit deze volledig af met de dubbel
gevouwen alluminiumfolie.
Plaats het nu in de voorverwarmde oven 110 C
Bak het brood in minimaal 8 uur af.
Laat het nu AFGESLOTEN afkoelen dit voorkomt vochtverlies , dit kan wel enkele uren duren.
De baktijd ligt tussen de 8 en 24 uur en is afhankelijk van de gewenste kleur en
smaak.
De lange baktijd is nodig om ook het binnenste gedeelte van het deeg een
hitte behandeling te geven. Omdat het deeg zo compact is en geen luchtbellen
bevat gaat de warmte overdracht langzaam.
De temperatuur tijdens het bakproces is laag, dit voorkomt dat het brood te
sterk kleurt en aanbrandt.
TIP : snij het brood met een natgemaakt mes, het brood is immers zacht en
kleverig.
Heerlijk met oude kaas, zeeuws spek , suiker en stroop.
Eet smakelijk.
Wat leuk dat je ook een blog bij houd.Kan ik je baksels eens bekijken en recepten.
BeantwoordenVerwijderenGr Gipskruit