zondag 3 januari 2010

echt fries roggebrood 2 stuks


INGREDIENTEN

700 gram gebroken rogge

200 gram roggemeel

50 gram roggebloem

50 gram tarwebloem

2 eetlepels dadelstroop

10 gram zout

700 gram HEET water

ca. 250 gram water

tarwe zemelen

BENODIGHEDEN

plastic kuip ( afwasteiltje )

houten lepel

2 aluminium bakken formaat 20,3 x13,8 4,5 cm ( merk DEPA , vekrijgbaar bij de

MAKRO of verpakkings groothandel )

2 vel aluminiumfolie formaat 30 x 34 cm

BEREIDINGSWIJZE

Doe de gebroken rogge in de kuip en voeg het HETE water ( bijna kokend ) toe.

Meng dit met een houten lepel goed doorelkaar.

Denk de kom af en laat dit 2 uur rusten.

De gebroken rogge kan nu het vocht opnemen, ( zeer belangrijk ,hier wordt de

rogge zacht van )

Voeg hierna het roggemeel,roggebloem en de tarwebloem plus de dadelstroop ,

zout en de rest van het water toe .

LET OP : de toevoeging van het water is een gevoels kwestie en is afhankelijk

voor hoe zacht het brood moet worden.

Dit alles even flink kneden en daarna vormen ten grote van de aluminiumvormen

De 2 deegstukken nu door zemelen halen zodat er aan alle kanten ruim zemelen

zitten.

Doe de deegstukken in de vormen en sluit deze volledig af met de dubbel

gevouwen alluminiumfolie.

Plaats het nu in de voorverwarmde oven 110 C

Bak het brood in minimaal 8 uur af.

Laat het nu AFGESLOTEN afkoelen dit voorkomt vochtverlies , dit kan wel enkele uren duren.

De baktijd ligt tussen de 8 en 24 uur en is afhankelijk van de gewenste kleur en

smaak.

De lange baktijd is nodig om ook het binnenste gedeelte van het deeg een

hitte behandeling te geven. Omdat het deeg zo compact is en geen luchtbellen

bevat gaat de warmte overdracht langzaam.

De temperatuur tijdens het bakproces is laag, dit voorkomt dat het brood te

sterk kleurt en aanbrandt.

TIP : snij het brood met een natgemaakt mes, het brood is immers zacht en

kleverig.

Heerlijk met oude kaas, zeeuws spek , suiker en stroop.

Eet smakelijk.

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat je ook een blog bij houd.Kan ik je baksels eens bekijken en recepten.
    Gr Gipskruit

    BeantwoordenVerwijderen